Hoe werken wij?

Op het Metropolis Lyceum krijg je les in dagdelen. 3x per week begin je om 8:45 uur met een dagstart met je mentor. De lessen zijn elke dag van 09:00 tot 16:00 uur. Eén dagdeel per week ben je vrij. ‘s Ochtends en ‘s middags heb je een kwartier pauze en tussen de middag een half uur. Lekker overzichtelijk! 

Per dagdeel werken docenten samen en geven afwisselend vakgericht en vakoverstijgend onderwijs. Een dagdeel kan bijvoorbeeld bestaan uit 45 minuten Spaans, 90 minuten vakoverstijgend les (zie hieronder) en nog 45 minuten maatwerk, waarbij je zelfstandig kunt werken, extra ondersteuning kunt krijgen of samen met een groepje kunt werken aan een opdracht. 

Elke periode staat er een thema centraal. Vakoverstijgend les krijgen betekent dat vakken deels gecombineerd worden waardoor de stof meer betekenis krijgt. Vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappijkunde en economie hebben bijvoorbeeld veel met elkaar te maken. Door deze vakken te combineren krijg je meer overzicht en wordt duidelijk welke invloed plaatsen, tijden en mensen op elkaar hebben.

Naast Nederlands en Engels kun je kiezen uit meerdere vreemde talen, zoals Frans en Spaans, die ook vakoverstijgend aan bod komen. We besteden veel aandacht aan begrijpend lezen, schrijven, presenteren en het laten horen van jouw mening. Er zijn ook blokken waarin bètavakken, kunst & creativiteit en sport & bewegen centraal staan.

Ook krijg je op het Metropolis Lyceum een heel nieuw vak: Midden in de wereld. In dit vak maken we de koppeling naar de wereld om ons heen. Dit doen we door naar buiten te gaan en de echte wereld te zien, maar ook door de wereld naar binnen te halen met gastsprekers. Daarin komen onderwerpen en vaardigheden aan bod zoals kritisch denken, samenwerken en keuzes maken. Je leert je stem te gebruiken en leert wat de impact daarvan is.

We vinden het belangrijk dat je naast cognitieve vaardigheden ook werkt aan persoonsvorming en groepsvorming. Je krijgt per groep een mentor waarmee je drie keer in de week in de ochtend samen opstart. Daarnaast staat er een mentoruur op het lesrooster waarin je werkt aan vaardigheden zoals: samenwerken, jezelf leren kennen, keuzes leren maken, omgaan met diversiteit, respect voor elkaar en de omgeving, veerkracht en zelfvertrouwen.   

Naast de mentor heeft elke leerling een persoonlijke coach. De coach houdt zicht op jouw ontwikkeling en is de spil in de begeleiding. Daarnaast is de coach ook aanspreekpunt voor je ouders/verzorgers.  

Hieronder zie je een voorbeeld van een lesweek:

Dit delen:

Laatste
nieuws

Mooi artikel over onze school: meer efficiëntie in onderwijstijd